05.12.2011. u 16:19 sati


POREZI: ISTORIJSKE LEKCIJE (9)

POREZI: ISTORIJSKE LEKCIJE (9)

 

 

 

Smjelost i mudrost: uspon Engleske kao svjetske imperije i Švajcarske kao finansijske silePiše: Goran Drakulić

 

To što je danas engleski jezik dominantan u međusobnom sporazumijevanju pripadnika raznih naroda i kultura proisteklo je iz činjenice da je jedno relativno malo ostrvsko kraljevstvo, iako vijekovima rastrzano unutrašnjim suprotnostima, u jednom momentu uspjelo da iskoristi “povoljne vjetrove” i da se nametne kao nova svjetska pomorska sila, pri čemu, za razliku od Španije, jednom ugrabljenu moć više nikada nije ispustila. Zaslugu za to ima nekoliko snažnih ličnosti koje su bile “u pravo vrijeme na pravom mjestu”, kao i nekoliko dobrih i mudrih, čak i sretnih poteza koje su te ličnosti povukle.

Engleske istraživače, gusare i matroze je, kao i španske konkviskadore, krasila velika smjelost, čak drskost, pomoću koje su postizali ono što je mnogima izgledalo nemoguće, ali su engleski, tj. britanski vladari uglavnom bili mnogo umjereniji i mudriji kad su religija i oporezivanje u pitanju, i to je sasvim sigurno ključ njihovog uspjeha.
 
Oni koji nisu bili takvi, samo su sebi prouzrokovali velike probleme i ostali su po zlu zapamćeni. Čak i oni koji ne razumiju engleski jezik, razumiju jedan drugi “univerzalni jezik” - jezik novca! Šampioni kad je u pitanju taj jezik jesu Švajcarci.

Njihov specifičan odnos prema novcu, privatnosti i slobodi, kao i genijalnost u odvraćanju potencijalnih agresora od napada na njihovu zemlju, učinila su njihovu malu planinsku zemlju mnogo značajnijom nego što bi bila po svom geostrateškom položaju ili broju stanovnika. Švajcarci su možda u najvećoj mjeri zadržali izvorne ideale demokratije iz stare Atine, pa su i oporezivanje uredili na način koji građnima omogućava najveći mogući uticaj na poresku politiku: promjene u poreskoj politici izglasavaju se referendumski! Zato Švajcarska i jeste Švajcarska...

 

Cijeli tekst možete pročitati u Poreznom savjetniku


Pregled elektronskih izdanja >><

Pretplatite se na elektronsko izdanje Poreznog savjetnika>>