10.04.2017. u 04:58 sati


Gubitak FIFA-e u prošloj godini 369 miliona dolara

Gubitak FIFA-e u prošloj godini 369 miliona dolara Međunarodna nogometna federacija (FIFA) prošle godine imala je gubitak od 369 miliona dolara.

Glavni razlog za ogromne gubitke su sudski troškovi tokom istraga američkih i švicarskih vlasti o korupciji, kao i strah sponzora od tih procesa, prenosi B92.

FIFA je saopštila da očekuje još veći gubitak ove godine, ali da za 2018. godinu očekuje profit od milijardu dolara, uglavnom od televizijskih prava za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

FIFA nije prodala 24 mjesta od 34 koliko ima u svom sponzorskom programu za Mundijal, koji počinje za 14 mjeseci.

"Podrazumijeva se da je trenutna stagnacija u globalnoj trgovini, u kombinaciji sa istragama prethodnih zvaničnika FIFA, uticala na ukupan prihod", navodi se u finansijskom izvještaju FIFA za 2016. godinu objavljenom na 116 strana.

Pravni troškovi FIFA u prošloj godini, u istragama američkih i švicarskih vlasti iznose više od 50 miliona dolara. Istrage su pokrenute zbog malverzacija, za mito i korupciju.

FIFA je potrošila 7,9 miliona dolara u februaru na kongres na kome je izabran njen novi predsjednik Gianni Infantino, a za 5,6 miliona dolara povećane su isplate članovima Savjeta.

 

Izvor: Fena