12.04.2017. u 10:01 sati


Povećan izvoz voća, povrća i orašastih plodova zahvaljujući EU Twinning projektu

Povećan izvoz voća, povrća i orašastih plodova zahvaljujući EU Twinning projektu Izvoz voća, povrća i orašastih plodova u prošloj godini zabilježio je porast u vrijednosti od oko 45 miliona eura zahvaljujući aktivnostima provedenim u okviru EU Twinning projekta koji je pružio podršku razvoju fitosanitarnog sektora u Bosni i Hercegovini - izjavio je danas specijalni predstavnik i šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark uoči završne konferencije ovog EU projekta.

 Pojasnio je da su spomenute aktivnosti rezultat projekta koji traje već dvije godine i uključuje dvije države, Poljsku i Italiju, ali i napore bosanskohercegovačkih proizvođača, ne samo voća, povrća već  mlijeka i mliječnih proizvoda.

- Fitosanitarna pitanja su važna u smislu unapređenja vanjskotrgovinske razmjene  BiH i EU, ali i obratno  - naglasio je Wigemark.

Specijalni predstavnik EU u BiH osvrnuo se i na novi Zakon o akcizama koji je prethodnih dana izazvao veliku pažnju javnosti i kazao da je EU spremna da razgovara sa svima i iznese činjenično stanje onima koji su spremni da slušaju.

Po njegovom mišljenju, jednostavan i očigledan odgovor na pitanje akciza je činjenica da entitetske vlasti mogu kompenzirati bh. poljoprivrednike, ali da to mora biti urađeno kroz budžet.   

Ponovio je stav da je ova priča mnogo šira od samih akciza te da je tu riječ o infrastrukturi i infrastrukturnim projektima u vrijednosti od gotovo  milijardu eura.   

Također je komentirao i izgradnju autocesta u BiH, napominjući da je primijetio da se vode diskusije o nekim novim, alternativnim načinima finansiranja izgradnje autocesta te, generalno, putne mreže.

- Uvijek je poželjno razmatrati alternativne mogućnosti, ali o ovome pričate posljednjih 10-15 godina i možda je vrijeme da se krene dalje - kazao je Wigemark.

Podsjetio je na posjetu visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini Bosni i Hercegovini, kada su je svi lideri političkih stranaka uvjerili o  opredijeljenosti za reforme i evropski put.

- Sada je vrijeme da pokažu da li su opredijeljeni za to ili ne - naglasio je ambasador, dodajući da bh. vlasti pokušavaju da rade svoj posao, ali da ih stalno politiziranje stvari vraća unazad.

Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi ukazao je na tri važna aspekta projekta, od kojih je prvi taj da je BiH imala priliku uvidjeti pravnu regulativu u EU kada je u pitanju poljoprivredni sektor.

- To je oblast u kojoj i mi u EU eksperimentiramo, a to je pitanje bitno za BiH ukoliko želi postati članica EU - istakao je.

Naveo je da je drugi aspekt projekta učešće i pomoć najboljih poljskih i italijanskih eksperata poljoprivrednicima u BiH, dok je treći taj da su bh. kompanije dobile mogućnost većeg izvoza u zemlje EU.

Zamjenik direktora Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja Seid Uzunović istakao je da je projekt obuhvatio sve značajne aktere u BiH, odnosno administrativno osoblje, fitosanitarnu inspekciju i sanitarne laboratorije, a naročito poljoprivredne proizvođače.

Napomenuo je da su putem projekta provedene aktivnosti koje će značajno pomoći BiH da uspostavi funkcionalan i održiv fitosanitarni sektor, a radi se o velikom broju održanih obuka, izrađenih priručnika te smjernica i uputstava.

Izrazio je nadu da će i ubuduće imati podršku Evropske komisije  putem sličnih projekata.

Cilj konferencije jeste predstavljanje rezultata projekta i stečenih iskustava te mogućnosti i izazova za BiH na njenom putu ka EU u tom sektoru.

S obzirom na to da je veliki dio pravne stečevine EU u oblasti fitosanitarne politike koju zemlje pristupnice moraju preuzeti i uredno provesti radi dobrobiti njihovog usklađivanja sa zahtjevima i standardima Evropske unije, cilj konferencije je da se podigne svijest o važnosti fitosanitarnog sektora kao glavnog oslonca poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Projekt finansira EU s 1,5 miliona eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2012). Ministarstvo poljoprivrede, hrane i šumarstva Italije je vodeća institucija koja realizira projekt u partnerstvu s Državnom inspekcijskom službom za zaštitu zdravlja bilja i sjemena Poljske, Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske, Informestom iz Italije, Institutom za istraživanje hortikulture iz Poljske, te korisničkim institucijama u BiH predvođenim Upravom BiH za zaštitu zdravlja bilja.

 

Izvor: Biznis.ba / FENA