06.06.2017. u 08:02 sati


Za isplatu druge tranše MMF-a reforme moraju biti ispunjene

Za isplatu druge tranše MMF-a reforme moraju biti ispunjene Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Francisco Parodi izjavio je da ova međunarodna finansijska organizacija ostaje pri svojim uslovima - reformama koje moraju biti ispunjene da bi druga tranša kredita u iznosu od 155 miliona KM bila operativna.

Parodi je podsjetio da su se na to u Pismu namjere obavezali i političari u BiH, dodavši da iste četiri mjere i dalje ostaju za zaključivanje prvog pregleda po proširenom aranžmanu.

"Te mjere su i povećanje akciza u svrhu povećanja investicija u infrastrukturu, usvajanje zakona o osiguranju depozita u bankama u BiH u svrhu završetka reforme zakona u bankarskom sektoru", rekao je Parodi za "Dnevni avaz".

Osim akciza i depozita, uslov su, navodi Parodi, i početak temeljne procjene vrijednosti /due diligence/ za preduzeća "BH telekom" i "HT Mostar" i završetak procesa usvajanja izmjena i dopuna Zakona o Agenciji za bankarstvo Federacije BiH.

Parodi nije mogao reći do kada je rok za usvajanje ovih mjera, ali je, međutim, istakao da je u stalnim kontaktima sa predstavnicima vlasti BiH.

"S obzirom na kašnjenja u sprovođenju mjera koje su dogovorene za prvi pregled, neophodni su dalji razgovori MMF-a i vlasti o politikama da bi bilo utvrđeno hoće li zaključenje ovog pregleda iziskivati dodatne mjere", rekao je Parodi.

Izvršni odbor MMF-a u septembru prošle godine odobrio je trogodišnji prošireni aranžman sa BiH. To znači da je Izvršni odbor MMF-a preuzeo trogodišnju obavezu u pogledu aranžmana sa BiH prema okvirima ovog programa.

Zbog neispunjavanja obaveza iz sporazuma, u pitanje je došla isplata druge tranše kredita.

 

Izvor: Biznis.ba / SRNA