06.06.2017. u 08:23 sati


Hrvatska: Rast BDP-a BiH 3,2%, Srbije 3%, a Kosova 3,4%

Hrvatska: Rast BDP-a BiH 3,2%, Srbije 3%, a Kosova 3,4% Podaci za ožujak trebali bi pokazati rast zaduženosti zbog izdanja obveznice, no već u travnju je dospjela je dolarska obveznica od 1,5 milijardi dolara koja je zatvorena ožujskim izdanjem.

Bruto inozemni dug Hrvatske dosegnuo je 42 milijarde eura u veljači što je 0,2% manje nego u siječnju, ali 0,8% više nego krajem prošle godine. “U odnosu na kraj 2016., dug je porastao za 350 milijuna eura uglavnom kao posljedica rasta obveza HNB-a na stavkama kratkoročnih kredita te dužničkih obveza prema nerezidentnim izravnim ulagačima i horizontalno povezanim poduzećima”, ističu analitičari RBA.

U veljači je nastavljeno razduživanje prema inozemstvu poduzeća, financijskih institucija i države. U RBA očekuju smanjenje bruto duga u 2017. pa će uz ekonomski rast padati udio duga u BDP-u što će nastaviti smanjivati vanjsku ranjivost Hrvatske.

Podaci za ožujak trebali bi pokazati rast zaduženosti zbog izdanja obveznice, no već u travnju je dospjela je dolarska obveznica od 1,5 milijardi dolara koja je zatvorena ožujskim izdanjem. 

 

Izvor: Poslovni dnevnik