07.06.2017. u 10:08 sati


Otkupljivači malina iz Bugojna - Akontativna cijena je privremena

Otkupljivači malina iz Bugojna - Akontativna cijena je privremena Burno su reagirali proizvođači malina s područja općine Bugojno na vijest koja je ovih dana plasirana u javnost, a to je da bi akontativna cijena maline mogla iznositi 1 KM.

 - Realna cijena koju mi malinari očekujemo je prošlogodišnja. Jer, veliki su troškovi koje imamo, a i štete u malinjacima su ove godine ogromne, pa će i urod sigurno biti umanjen - kazao je Akif Velagić koji na imanju u Vrbanji, na površini od 3,3 duluma, uzgaja dvije sorte maline. 

 

S druge strane, otkupljivači jagodičastog voća kažu da je ponuđeni iznos privremen, i da bi se otkupna cijena kilograma maline trebala utvrditi u drugoj polovini berbe.  

Iz kompanije “Heko”, koja važi za jednog od najvećih otkupljivača maline u Bugojnu, poručuju da se pod akontativnom cijenom podrazumijeva “iznos koji bi se malinarima isplaćivao svakih deset dana na ime troškova tokom berbe”. 

-To nikako ne znači da će ta cijena biti i konačna, jer će završna cijena biti određena prema tržišnim uvjetima, u drugom dijelu berbe - ističu u ovom preduzeću. 

Sličnu obavijest kooperantima uputili su još neki otkupljivači maline, koji imaju instalirane hladnjače na području gornjovrbaske regije. 

 

Izvor: Biznis.ba / FENA