08.09.2017. u 03:16 sati


Nastavit ćemo podržavati ostanak Grčke u eurozoni

Nastavit ćemo podržavati ostanak Grčke u eurozoni Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je u dvodnevnu zvaničnu posjetu Atini i tom prilikom izjavio da će Francuska nastaviti podršku Grčkoj da ostane u eurozoni.

Macrona je uz najviše državne počasti u Atini dočekao grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos, koji je francuskom lideru tom prilikom uručio i Državni orden časti.

Tokom zajedničke konferencije za novinare Macron je kazao da se Grčka pod velikim pritiscima bori da ostane u eurozoni i obećao je nastavak francuske pomoći u toj borbi.

“Francuska će i dalje biti uz Grčku. Vaša zemlja prolazi kroz teško razdoblje i narod se mnogo žrtvuje. Ohrabrujući su rezultati reformi koje provodi grčka vlada“, kazao je Macron.

Ističući kako je u Grčku doveo brojnu delegaciju francuskih privrednika, Macron je kazao da želi intenzivirati trgovinsku saradnju između dvije zemlje.

Grčki predsjednik Pavlopoulos da je nezamisliva budućnost Grčke izvan porodice Evropske unije.

“Grčka će izvršiti svoje obaveze koje proizilaze iz paketa pomoći za izlazak iz krize. Međutim, i naši evropski partneri trebaju ispuniti svoje obaveze u davanju garancije održivosti procesa vraćanja grčkog duga“, poručio je Pavlopoulos.

Pavlopoulos je rekao da Francuska ima važnu ulogu u štićenju države i socijalnog prava u Evropi, te je dodao da se ne smije dozvoliti eskalacija nejednakosti u evropskom društvu i širenje neonacističkih pokreta.

 

 

Izvor: Biznis.ba / AA