01.09.2017. u 04:06 sati


Izmjenom Zakona o unutrašnjoj trgovni protiv “sive ekonomije”?

Izmjenom Zakona o unutrašnjoj trgovni protiv “sive ekonomije”?

 

  • Nađa Tipura 

 
 
 
Izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH će se posebno reflektovati na male trgovinske radnje i trgovce - pojedince, jer je tim izmjenama omogućeno da oni koji budu željeli ući u sistem pijačnih trgovaca to mogu i uraditi i tako legalizirati svoje poslovanje pod povoljnijim uslovima. Očekuje se da bi na ovaj način svoje poslovanje moglo legalizirati oko pet hiljada ljudi.
 
Glavni cilj izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, pored pokušaja suzbijanja sive ekonomije, jeste stvaranje uslova za ispunjenje međunarodnih obaveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ugovora o slobodnoj trgovini, kao i otklanjanja prepreka u pregovorima BiH za ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju.
 
Ove izmjene i dopune su usvojene na 13. vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, 21. 9. ove godine. Pošto su iste izmjene i dopune ranije usvojene i na 22. redovnoj sjednici Predstavničkog doma, 14. 6. ove godine, u vrijeme pisanja ovog teksta se očekuje i njihovo objavljivanje u “Službenim novinama Federacije BiH”, a zatim i njihovo stupanje na snagu.
 
 
 
 
 

Cijeli tekst možete pročitati u Poreznom savjetniku 10/17Pregled elektronskih izdanja >><
 
Pretplatite se na elektronsko izdanje Poreznog savjetnika>>