01.11.2017. u 03:04 sati


Euro Hrvatskoj donosi globalni, politički i ekonomski kredibilitet

Euro Hrvatskoj donosi globalni, politički i ekonomski kredibilitet Hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuo je nedavno kako je vladin plan da Hrvatska prvi korak ka uvođenju eura, ulazak u tečajni mehanizam odnosno tzv. ERM II, ostvari 2020. godine, kada i predsjeda EU-om.

Govoreći na početku konferencije "Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj", koju zajednički organiziraju Vlada RH i Hrvatska narodna banka (HNB) Plenković je istaknuo da ova Vlada ima iskustva s procesom pristupanja EU i da je "osjećaj identifikacije i vlasništva ovog procesa duboko ukorijenjen u ključnim ljudima koji su sada nalaze na odgovornim dužnostima u Vladi RH, pa i na čelu HNB-a".

"Hrvatska kao najrecentnija članica EU ima dva politički ključna cilja – postati dio Schengenskog prostora, odnosno da budemo spremni za političku odluku o tome tijekom 2019. godine, a drugi je cilj pristupanje eurozoni", kazao je Plenković.

"Ne želim danas licitirati s datumom kada bismo to htjeli. Ono što mislim da je realno i na čemu ćemo raditi je da godina 2020., kao godina predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, bude godina u kojoj će Hrvatska prema našem planu, namjerama i intencijama biti dio onoga što se naziva ERM II (tečajnog mehanizma)", naglasio je hrvatski premijer, prenosi Hina. 

Kako je istaknuo, uvođenjem eura Hrvatska bi postala dio najužeg kruga članica naprednijih intergracija EU. 

Euro Hrvatskoj donosi globalni, politički i ekonomski kredibilitet, ustvrdio je Plenković, naglasivši da ga vidi kao instrument i u bitci za povećanje gospodarskog rasta i ostvarivanja veće zaposlenosti.  

 

Izvor: Fena